Het versturen van e-mail vanuit een op Wordpress gebaseerde site kan op verschillende manieren. Standaard wordt er gebruik gemaakt van phpmail maar er is een betrouwbaardere methode: namelijk SMTP e-mail. Bij deze methode legt de Wordpress website bij het versturen van een e-mail een SMTP connectie met ons, of een ander, e-mailplatform. We raden het gebruik van de SMTP verzendmethode om een aantal redenen aan:

• Het verzenden via SMTP vereist authenticatie en is in potentie veiliger en betrouwbaarder.
  • Er worden op de PCextreme dienstverlening geen logs bijgehouden van mailverkeer wanneer de phpmail verzendmethode wordt gebruikt, bij het gebruik van SMTP e-mail wel.
  • Op het moment dat een e-mail niet afgeleverd kan worden wordt een 'bouncemail' met de exacte reden verstuurd, dat kan erg handig zijn.
  • Bij het verzenden via SMTP is de afzender duidelijker: het bericht wordt geverifieerd vanuit een specifieke e-mailbox verstuurt.

In deze tutorial ga ik uitleggen hoe u deze plugin kunt instellen via de SMTP-servers van PCextreme.

Benodigdheden

• Een werkende, bijgewerkte, Wordpress installatie.
  • Een werkend e-mailadres bij PCextreme
  • De Wordpress plugin WP-Mail-SMTP:

De plugin downloaden en installeren

Allereerst moet de plugin geïnstalleerd worden. Dit kan gedaan worden in het menu “Plugins” in het wp-admin paneel.

Voor een uitgebreidere uitleg kunt u het volgende artikel bekijken:

https://helpdesk.pcextreme.nl/support/solutions/articles/80000591602-hoe-installeer-ik-een-plugin-in-wordpress-

Vervolgens kunt u eerst de algemene instellingen voor de plugin doen:

Bij de instellingen geeft u de volgende opties in:

e-mailadres afzender: Hier vult u het adres in dat u wilt gebruiken.

Zet het vinkje met Afdwingen verzend-mailadres aan.

WP-smtp-adres

De naam van de afzender kunt u naar eigen inzicht invullen.

De optie Verzendernaam afdwingen zorgt ervoor dat alle e-mails met deze naam wordt verzonden.

We adviseren het vinkje bij Stel het retour-pad in overeenkomstig het verzendadres aan te zetten;

Op deze manier krijgt u een melding als verzonden mail niet correct wordt afgeleverd.

smtp-retour-pad

Gebruik maken van een PCextreme e-mailadres

Wanneer u hiervoor een nieuw emailadres wilt aanmaken kunt u de volgende handleiding volgen: Nieuw emailadres.

Zodra de plugin is geactiveerd moeten de instellingen voor de plugin worden aangepast in het menu “Instellingen > WP-Mail-SMTP”.

Bij de optie Mailer kiest u hier voor Andere SMTP-service.

Hieronder kunt u dan de instellingen van onze SMTP-server instellen.

Vul deze in conform het volgende screenshot:

SMTP-settings

Klik op Instellingen opslaan

De plugin testen

U kunt bovenin op e-mailtest klikken om de werking te testen.

Vul hier een adres waar u kunt controleren of u het test-bericht ontvangen hebt.

Nadat u op Verstuur E-mail  hebt geklikt krijgt u (hopelijk) de melding dat de e-mail succesvol is verzonden.

Klaar.

De e-mail vanuit Wordpress zal vanaf nu verstuurd worden met onze SMTP servers!

Houd er rekening mee dat deze aanpassing alleen geldt voor de standaard e-mail functionaliteit van Wordpress.
Het kan voorkomen dat bepaalde plugins of contactformulieren op een andere manier e-mail versturen.
In de regel wordt echter meestal de instelling van Wordpress gebruikt.