Wanneer u een domein bij een andere partij beheert, en de hosting hiervoor bij PCextreme heeft, zult u de DNS instellingen van het domein handmatig moeten aanpassen.
Hoe u dit precies doet kunt u vinden bij de partij die het domein beheert.

Wat zijn DNS records?


Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit 'vertalen' genoemd wordt gaat het gewoon om opzoeken in tabellen, waarin namen aan nummers gekoppeld zijn.

DNS is een client-serversysteem: een opvrager (client) gebruikt het DNS-protocol om aan een aanbieder (DNS-server) een naam of adres op te vragen, waarop de server een antwoord terugstuurt. Het opzoeken van een nummer bij een naam wordt forward lookup genoemd; het opzoeken van een naam bij een nummer reverse lookup.

Kan ik SSL/HTTPS gebruiken als mijn domein extern staat?


Als u het domein naar onze servers laat verwijzen door een aanpassing in de A en AAAA records, kunnen wij geen SSL certificaat voor u verzorgen. Wij werken hiervoor met Let's Encrypt, en om dit te verzorgen moeten we zowel het domein als het hostingpakket beheren.
Wanneer u uw domein extern wilt laten staan, maar toch een SSL certificaat wilt gebruiken, zult u een DNS-Zone bij ons moeten gebruiken. Hoe u dit kunt realiseren staat verderop in deze handleiding.

Waar vind ik de DNS records voor mijn hostingpakket?


U kunt de standaard DNS-gegevens van uw hostingpakket vinden in het controlepaneel. Wanneer u ingelogd bent, kiest u bovenin het tabblad 'Products & Services'.
Vervolgens kiest u in het menu links onder het kopje 'Hosting Solutions (NEW)' de optie 'Webhosting'
Op de volgende pagina klikt u op het hostingpakket waarvan u de DNS-gegevens wilt weten.U komt nu op de overzichtspagina terecht van het hostingpakket.
Hier klikt u rechtsbovenin op de knop 'Webhosting Actions', en vervolgens 'Default DNS records'.U krijgt nu de standaard records van uw hosting-platform te zien. Deze gegevens moet u toepassen bij de partij die het domein beheert.


default-dns-records
Let op, als u dit op deze wijze doet kunnen we geen SSL-certificaat voor u verzorgen. Mocht u toch een SSL certificaat voor uw website willen, adviseren we het domein naar ons platform te verhuizen. Als u deze mogelijkheid niet heeft, kunt u bij ons een DNS-zone afnemen.

Hoe maak ik gebruik van een DNS-zone bij PCextreme?


Door een DNS-zone bij ons te gebruiken, kunnen wij toch de DNS verzorgen voor een domein dat extern staat. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Daarnaast moet u de mogelijkheid hebben om de Nameservers van uw domein te beheren. Deze informatie kunt u bij de huidige partij opvragen.

Om een nieuwe zone aan te maken, gaat u naar het tabblad 'Products & Services'. In het menu links kiest u vervolgens onder het kopje 'DNS & Health Checks' de optie 'Zones'.


dns-hc-zones


Op de volgende pagina kiest u voor de groene knop met 'Create Zone'


create-dns-zone


Bij het aanmaken van de Zone moet als naam het domein worden ingevuld zonder WWW.
Ook zult u hier een Template hebben staan met de naam van uw nieuwe hostingpakket.

U wordt nu doorgestuurd naar de beheerpagina van uw nieuwe zone, en hier zit u welke Nameservers er zijn toegepast voor uw zone.

De volgende stap is, om bij de partij die uw domein beheert de Nameservers aan te passen.
Als u dit heeft gedaan, en het domein verwijst correct naar het nieuwe hostingpakket, zal een SSL-certificaat binnen 48 uur geactiveerd worden.