Wanneer je een domein bij een andere partij beheert, en de hosting hiervoor bij PCextreme heeft, pas je de DNS instellingen van het domein handmatig aan.

Hoe je dit precies doet vind je bij de partij die het domein beheert.

Wat zijn DNS records?

Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit 'vertalen' genoemd wordt gaat het gewoon om opzoeken in tabellen, waarin namen aan nummers gekoppeld zijn.

DNS is een client-serversysteem: een opvrager (client) gebruikt het DNS-protocol om aan een aanbieder (DNS-server) een naam of adres op te vragen, waarop de server een antwoord terugstuurt. Het opzoeken van een nummer bij een naam wordt forward lookup genoemd; het opzoeken van een naam bij een nummer reverse lookup.

Kan ik SSL/HTTPS gebruiken als mijn domein extern staat?

Als je het domein naar onze servers laat verwijzen door een aanpassing in de A en AAAA records, kunnen wij geen SSL certificaat voor je verzorgen. Wij werken hiervoor met Let's Encrypt, en om dit te verzorgen moeten we zowel het domein als het hostingpakket beheren.

Wanneer je je domein extern wilt laten staan, maar toch een SSL certificaat wilt gebruiken, gebruik je een DNS-Zone bij ons. Hoe je dit kunt realiseren staat verderop in deze handleiding.

Waar vind ik de DNS records voor mijn hostingpakket?

Je vindt de standaard DNS-gegevens van uw hostingpakket in het controlepaneel. Wanneer je ingelogd bent, kies je bovenin het tabblad 'Products & Services'.

Vervolgens kies je in het menu links onder het kopje 'Hosting Solutions (NEW)' de optie 'Webhosting'

Webhosting

Op de volgende pagina klik je op het hostingpakket waarvan je de DNS-gegevens wilt weten. Je komt nu op de overzichtspagina terecht van het hostingpakket.

Hier klik je rechts bovenin op de knop 'Webhosting Actions', en vervolgens 'Default DNS records'.

Default DNS records

Je krijgt nu de standaard records van je hosting-platform te zien. Deze gegevens pas je toe bij de partij die het domein beheert.

DNS records

Let op, als je dit op deze wijze doet kunnen we geen SSL-certificaat voor je verzorgen. Mocht je toch een SSL certificaat voor je website willen, adviseren we het domein naar ons platform te verhuizen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, kun je bij ons een DNS-zone afnemen.

Hoe maak ik gebruik van een DNS-zone bij PCextreme?

Door een DNS-zone bij ons te gebruiken, kunnen wij toch de DNS verzorgen voor een domein dat extern staat. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Daarnaast moet je de mogelijkheid hebben om de Nameservers van je domein te beheren. Deze informatie vraag je bij de huidige partij op.

Om een nieuwe zone aan te maken, ga je naar het tabblad 'Products & Services'. In het menu links kies je vervolgens onder het kopje 'DNS & Health Checks' de optie 'Zones'.

Zones

Op de volgende pagina kies je voor de groene knop met 'Create Zone'

Create zone

Bij het aanmaken van de Zone moet als naam het domein worden ingevuld zonder WWW.

Ook heb je hier een Template staan met de naam van je nieuwe hostingpakket.

Create zone

Je wordt nu doorgestuurd naar de beheerpagina van je nieuwe zone, en hier zie je welke Nameservers er zijn toegepast voor je zone.

DNS records

De volgende stap is, om bij de partij die je domein beheert de Nameservers aan te passen.

Als je dit hebt gedaan, en het domein verwijst correct naar het nieuwe hostingpakket, zal een SSL-certificaat binnen 48 uur geactiveerd worden.