Als je een domeinnaam hebt bij PCX kun je hier een SPFT record aan toevoegen. Met een SPF record voorkom je dat je domeinnaam misbruikt wordt voor spam.

Inhoudsopgave

Inleiding

SPF is een afkorting die staat voor Sender Policy Framework. In een SPF-record staat omschreven vanaf welke servers er mail mag worden verzonden. SPF is een onderdeel van de DMARC-compliance instellingen waarmee een mail-server kan controleren of een ontvangen mail legitiem is. In ons standaard SPF-record staan de IP-adressen van onze mailservers.

Voorbeeld

Een SPF-record is een DNS-record van het type TXT. Het begint altijd met v=spf1 en eindigt met -all.
Het simpelste SPF-record is als volgt:

v=spf1 ip4:185.66.250.215 -all

Als je bovenstaand record instelt geef je aan dat mail vanuit je domein verzonden moet worden met de server met IP4 adres 185.66.250.215.

Het onderdeel -all geeft aan dat als de mail niet vanaf dat IP is verzonden je het advies geeft de mail als spam te zien.

Dit is dus een advies. De ontvangende mailserver kan zelf beslissen wat te doen.

Andere opties voor dit laatste onderdeel zijn:

• +all (advies om alle mail te ontvangen, onafhankelijk of ze aan de vereisten in het SPF-record voldoen)
  • ~all (advies om meerdere factoren te gebruiken dan enkel het SPF-record)
  • ?all (geen advies)

SPF record van PCX

Ons standaard SPF-record is als volgt:

v=spf1 include:_spf4.pcextreme.nl include:_spf6.pcextreme.nl ~all

Dit verteld de ontvangende mailserver het volgende:

De mail mag verzonden worden vanuit alle IPv4 adressen die je in het record _spf4.pcextreme.nl kunt vinden, en alle IPv6 adressen in het record _spf6.pcextreme.nl. Als de mail vanuit een ander IP is verzonden, kijk dan ook naar andere factoren.

Deze records worden door ons up-to-date gehouden. We geven hier verder een ~all advies. Dus om meerdere factoren te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen dit record in -all te veranderen als je het vermoeden heeft dat uw domein gebruikt wordt om spam te versturen.

Record aanpassen

Het kan zijn dat je naast PCextreme ook van andere mailservers gebruik maakt. Bijvoorbeeld als je mail gekoppeld is aan een boekhoudprogramma. Je kunt het SPF record dan aanpassen zodat deze server er ook in staat. De ontwikkelaar van het bewuste programma of online dienst kan deze gegevens aanleveren.

Voorbeeld: Het bedrijf Laposta heeft dit SPF record: v=spf1 include:spf.eprov.nl ~all. Ben je klant bij hen en heb je een PCX domeinnaam gekoppeld? Dan moet dit SPF record worden toegevoegd om te kunnen mailen. Je mag echter maar één SPF record hebben dus je voegt de informatie uit dit record toe aan het bestaande record.

Het record van PCextreme ziet er dan als volgt uit:

v=spf1 include:_spf4.pcextreme.nl include:_spf6.pcextreme.nl include:spf.eprov.nl ~all

In dit artikel lees hoe je jouw DNS bij PCX aanpast.

SPF Testen

Een ongeldig SPF record kan zorgen dat een mail direct als spam wordt gezien. Het is dus belangrijk dat dit record nauwkeurig wordt ingevuld. Op deze website kun je testen of jouw SPF goed werkt.