Sinds het begin van internet bestrijden we spam. Bijna 86% van het wereldwijde e-mailverkeer is ongevraagde ongewenste e-mail (met ongeveer 400 miljard spamberichten die elke dag worden verzonden).

Spam bestrijden is niet eenvoudig en soms kunnen de stappen die mensen nemen om zichzelf te beschermen, invloed hebben op uw online communicatie. Dit kan op zijn beurt een aanzienlijke impact hebben op uw bedrijf.

Om te voorkomen dat ze door spam worden gebombardeerd, kopen mensen soms e-mailfilterservices van derden of maken ze zelf filters om ervoor te zorgen dat ze alleen inhoud ontvangen die zij relevant achten.

Het nadeel hiervan is dat, afhankelijk van de instellingen van de ontvanger, uw legitieme e-mails vrij gemakkelijk als spam kunnen worden gemarkeerd.

Hieronder leest u een aantal tips om de kans dat uw bericht als spam wordt gemarkeerd zo klein mogelijk te maken.

Vermijd phishing-zinnen en spam-triggerwoorden


Probeer altijd gebruik phishing-zinnen en spam-triggerwoorden te voorkomen wanneer u e-mails van klanten opstelt. Helaas bestaat er niet zoiets als een complete lijst met triggerwoorden om te vermijden, maar hier zijn enkele voorbeelden die u een idee kunnen geven:
 • Lid / Member
 • Verkoop / Sale
 • Fantastische deal / Great Deal
 • Gratis / Free
 • Handel nu! Aarzel niet! / Act now! Don’t hesitate!

Aangezien spam in feite probeert commerciële promoties te blokkeren, moeten de woorden die veel voorkomen in dergelijke e-mails worden vermeden (of in ieder geval spaarzaam worden gebruikt).

Phishing is daarentegen ontworpen om identiteiten te stelen door de ontvanger op een frauduleuze link te laten klikken. Veel voorkomende zinnen in phishing-e-mails die u kan proberen te vermijden zijn gerelateerd aan bankrekeningen en persoonlijke gegevens.
Ook een goede balans tussen bijvoorbeeld het aantal links, afbeeldingen en tekst in een mailbericht kan helpen om uw bericht als legitiem te beoordelen. Veel spam mails bevatten namelijk grote hoeveelheden links en/of afbeeldingen.

Zorg ervoor dat u voldoet aan de regelgeving van de ACM met betrekking tot spam


Over promotionele e-mails gesproken: als u een commercieel bericht naar uw klanten verzendt, moet u deze regels volgen om naleving te handhaven (of loopt u het risico op boetes die in totaal tot 900.000 euro kunnen bedragen):
 1. U heeft uitdrukkelijke toestemming van de ontvangers vóórdat u de berichten uitstuurt.
 2. De ontvangers kunnen zien dat u de afzender bent.
 3. De ontvangers kunnen zich probleemloos afmelden.

Ook is het in zijn algemeenheid natuurlijk te adviseren om de volgende dingen te implementeren:
 • Vermijd misleidende onderwerpen
 • Gebruik geen misleidende koptekstinformatie
 • Laat ontvangers weten waar u zich bevindt
 • Blijf op de hoogte van wat anderen namens u doen
 • Identificeer het bericht duidelijk als een promotiebericht

Stel een whitelist in


Stuur een persoonlijke e-mail (zonder reclame- of marketinglinks) naar uw klanten en vraag hen om uw domein op de whitelist van hun spamfiltering te zetten.

Deze actie zorgt ervoor dat uw zakelijke e-mail niet als spam wordt geclassificeerd.

Voeg een 'plain text' versie van uw e-mail toe


Als u HTML-e-mails verzendt, kunnen ze gemakkelijk in de map Spam terechtkomen. Een gemakkelijke manier om dit te voorkomen is om een ​​'plain text' versie van uw e-mail toe te voegen. Verder helpt dit ook als de ontvanger de HTML-e-mail niet kan lezen.

Als u afbeeldingen moet verzenden, zorg er dan voor dat u een goede beeld / tekst-verhouding gebruikt. Hier zijn enkele tips om uw afbeeldingen te helpen het spamfilter te vermijden:

Stuur een goed gevormde HTML voor e-mail
Vermijd e-mails met alleen afbeeldingen
Doe je best om de afbeeldingen te optimaliseren
Neem minimaal twee regels tekst op voor elke afbeelding die in de e-mail wordt gebruikt

Gebruik spamcontroleurs


Als u een uitgebreide e-maillijst hebt, is het de moeite waard om gebruik te maken van een spamcontroleservice. Er zijn verschillende opties, dus u kunt kiezen voor software voor spamcontrole of deze volledig online beheren.

Een gratis optie die u zou kunnen overwegen is bijvoorbeeld IsNotSpam.com.

Tenslotte


Uiteindelijk is er echt niet veel anders dat iemand kan doen aan spam of spamfilters. We kunnen niet bepalen hoe e-mails worden ontvangen of mensen dwingen om te bepalen hoe ze worden ontvangen. Het enige wat u kan doen, is ervoor zorgen dat u de 'best practices' volgt om te voorkomen dat uw berichten als spam worden gezien.