U kan binnen een paar minuten eenvoudig een Server in onze cloud uitrollen via uw controlepaneel.

U logt hier in met uw e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord.

Naar de juiste pagina navigeren

In uw controlepaneel klikt u boven in de menubalk op de optie 'Products & Services'.

Vervolgens klikt u in het menu aan de linkerkant van uw pagina op de optie 'Servers'.

Onder de tekst 'Servers' verschijnt een menuoptie 'Instances'. Achter deze optie staat een icoontje van een plus teken (+). Hier klikt u op.

Kiezen waar u de server wil uitrollen

U bent nu op de pagina waar we de Server gaan aanmaken. Op deze pagina kan u een aantal keuze's maken.

Standaard wordt de Server uitgerold in de zone Amsterdam-01.

Het kan wenselijk zijn om voor een andere zone te kiezen, bijvoorbeeld om fysieke spreiding te realiseren tussen uw servers. Mocht u van zone willen wisselen, kan u dit doen door links boven te klikken op de tekst 'Amsterdam-01', en uit het dropdown menu een andere zone te selecteren.

Binnen Amsterdam kan u in 3 verschillende datacenters een server uitrollen.

let op! Wegens technische beperkingen van onze software, vindt u de High Availability servers voor AMS02, onder de noemer Amsterdam-02.

Onder het kopje 'Server location' kan u naar wens een keuze maken voor een bepaalde zone.

Heeft u geen specifieke voorkeur, kan u de standaard waarden ongewijzigd laten.

Uw Server samenstellen

Standard of High Availability Server

Onder het kopje 'Service offering' kan u uw server gaan samenstellen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid in de door u gekozen zone, kan u kiezen voor een Standard of High Availability server.

let op! De optie 'Custom' is alleen beschikbaar op moment dat u een private cloud afneemt bij ons. U vindt uw custom offerings dan onder deze button.

CPU en RAM voor uw Server kiezen

We hebben besloten een Standard 4096 Server uit te gaan rollen met 2 CPU cores, en 4GB werkgeheugen.

Diskspace kiezen

De volgende stap is het selecteren van een disk voor uw Server.

Er zijn hierbij 2 opties:

1. Diskspace kiezen als u de Server wil installeren vanaf een Template.

2. Diskspace kiezen als u de Server wil installeren vanaf een (eigen) ISO.

Diskspace kiezen als u de Server wil installeren vanaf een Template.

Voor verschillende besturingssystemen hebben wij standaard templates beschikbaar. Op deze wijze hoeft u de initiele installatie van het besturingssysteem niet te doorlopen, en heeft u direct een geinstalleerde machine tot uw beschikking.

Op moment dat u kiest om de machine vanaf een Template te installeren kan u kiezen voor een disk van 20GB of 50GB.

Onderstaand hebben wij gekozen voor een Debian 9 installatie op een 50GB disk.

Wenst u een grotere diskspace of een besturingssysteem welke wij niet als template aanbieden, kan u dit realiseren door de server te installeren vanaf een eigen ISO.

Diskspace kiezen als u de Server wil installeren vanaf een (eigen) ISO.

Indien u een eigen ISO heeft geupload, kan u er voor kiezen uw Server vanaf deze ISO te installeren.

Dit geeft u volledige controle over het installatieproces, en meer keuze's op het gebied van diskspace.

Let op! Een ISO moet beschikbaar zijn in de zone waar u de Server uitrolt.

In onderstaand screenshot zijn er twee ISO's beschikbaar in de zone AMS02 waar ik nu een machine uitrol: CentOS Minimal en Ubuntu Server 18.04.1 LTS. De overige ISO's zijn in AMS03 geupload, en kan ik dus nu niet selecteren bij het aanmaken van deze VM.

In dit geval kiezen we voor de ISO 'Ubuntu Server 18.04.1 LTS' om de installatie van de machine vanaf te realiseren.

Omdat we kiezen voor een installatie vanaf een eigen ISO, moeten we ook nog een diskspace selecteren. Er zijn meer keuze's dan bij installatie vanaf een Template. In dit geval kies ik voor installatie op een 100GB disk.

let op! De optie 'Custom' is alleen beschikbaar op moment dat u een private cloud afneemt bij ons. U vindt uw custom offerings dan onder deze button.

Een Security Group/Firewall kiezen.

Een server die volledig 'open' aan het internet hangt, is vragen om problemen. Standaard biedt ons systeem daarom een Security Group/Firewall. Dit is een lijst met regels die bepalen welke poorten er voor uw server bereikbaar zijn.

Voor veelgebruikte situaties hebben wij standaard geconfigureerde Security Groups aangemaakt.

Onderstaand kies ik voor de optie 'Web and mailserver security group'.

Mocht u binnen uw VM uw firewall willen regelen kan u kiezen voor de optie 'Open security group'. Ons systeem zet dan alle poorten naar uw Server open voor alle IPadressen.

Affinity Group kiezen

Op moment dat u meerdere servers heeft bij ons, kan het in bepaalde gevallen wenselijk zijn dat twee verschillende servers nooit op dezelfde fysieke hypervisors komen te draaien binnen een zone. Op deze wijze voorkomt u dat een onverhoopte interruptie meerdere VM's treft.

In dit voorbeeld kies ik er voor om de Server niet in een affinity group te plaatsen.

Optioneel: Direct een SSH Key inladen

Indien u de machine vanaf een Template installeert, kan u er onder de optie 'SSH key' voor kiezen om direct uw public key in te laden. Op deze manier hoeft u niet met een wachtwoord op de machine in te loggen. Heeft u uw public key nog niet toegevoegd zal u dit eerst moeten doen.

De Laatste Stapjes

Er zijn nog een tweetal dingen die moeten gebeuren. U kan onder het kopje 'Finalize' aangeven hoeveel Servers u uit wil rollen. U kan er dus voor kiezen om in eenmaal 5 of 10 identieke servers uit te rollen.

In onderstaand voorbeeld kiezen we er voor om 2 identieke Servers te starten: hosting.voorbeeld.xyz en hosting2.voorbeeld.xyz

Let op! Alleen als u gebruik maakt van een van onze templates om de server van te installeren, kunnen wij de hostname direct voor u instellen binnen de machine. Indien u gebruik maakt van een eigen ISO om uw Server van te installeren moet u de hostname tijdens de installatie van het besturingssysteem instellen, en wordt de waarde die u hier ingeeft alleen gebruikt als weergavenaam van de Server op uw overzichtspagina.

Onder het kopje 'User Data' ziet u een overzicht van de instellingen die wij naar uw Server sturen. U kan hier eventueel aanpassingen of aanvullingen op maken. We leveren hier geen ondersteuning op. Voor de reguliere gebruiker is het niet nodig om hier aanpassingen of aanvullingen op te doen.

Deployen!

Als u alle stappen heeft doorlopen zal u zien dat de knop 'Deploy Server' onder aan uw pagina groen is geworden.

U klikt deze button aan. U wordt nu naar de overzichtspagina geredirect.

Als alles goed is gegaan, krijgt u rechts boven in uw scherm een melding te zien dat de server succesvol is gestart voor u.

Uw nieuwe server benaderen

Op de overzichtspagina ziet u de zojuist aangemaakte Server nu staan. Het kan zijn dat deze enkele momenten de status 'Starting' heeft. De status zal automatisch wijzigen naar 'Running', op moment dat de Server volledig is aangemaakt.

Op moment dat u heeft gekozen door installatie vanaf een door ons aangeboden Template draait SSH direct. In onze Security Groups zetten we ook SSH toegang open voor alle IPadressen, zodat u direct kan verbinden via SSH. Het is te adviseren om in de Security Group SSH toegang te beperken tot uw eigen IP(s).

Op moment dat u de Server heeft geinstalleerd vanaf een eigen ISO, zal u de installatie van het besturingssysteem nog moeten doorlopen.

Dit kan via de webconsole. U vindt deze door bij een 'running' Server, op het icoontje met de 3 bolletjes te klikken, rechts op de regel met de Server.

Wanneer u de optie 'Console' aanklikt komt u op een pagina waarin u te zien krijgt wat er op het 'scherm' van de machine gebeurd. Onderstaand ziet u bijvoorbeeld de installatie van Ubuntu Server 18.04.1 klaar staan, welke via de console geheel doorlopen kan worden:

Na installatie vanaf een (eigen) ISO: de ISO ontkoppelen.

Indien u kiest voor een installatie vanaf een (eigen) ISO, wordt deze ISO in de virtuele DVD drive van uw machine geladen. Bij een eventuele reboot zal de machine in de meeste gevallen dan ook vanaf deze ISO opstarten.

Na de initiele installatie van uw Server is dit vaak niet meer wenselijk. U dient dan ook de ISO los te koppelen van uw Server zodat deze correct vanaf de disk opstart.

U doet dit door op de overzichtspagina, bij een draaiende Server te klikken op het icoontje met de 3 bolletjes. In het menu dat verschijnt kiest u de optie 'Detatch ISO'.

Er verschijnt een popup waar u het loskoppelen van de ISO moet bevestigen, waarna u middels de rode knop de ISO daadwerkelijk kan ontkoppelen.