Let op! Deze handleiding gaat uit van een nieuwe Ubuntu of Debian installatie. Wanneer u extra software op uw server heeft geinstalleerd kan dit wijzigingen in de werkwijze of configuratie vereisen.
Let op! Duply heeft volledige lees rechten nodig om backups te kunnen maken, waardoor het als root moet worden uitgevoerd. In deze handleiding gaan we er dan ook vanuit dat u de gehele tijd als root gebruiker bent ingelogged.

Installatie

Duply kan worden geinstalleerd op Ubuntu en/of Debian systemen met het volgende commando:

aptitude install Duply

Configuratie

1. Maak een nieuw Duply profiel aan met het volgende commando:
duply <backupnaam> create

Het profiel zal worden aangemaakt in uw home folder op ~/.duply/.

1. Genereer een GPG sleutel
    U kan een GPG key genereren met het volgende commando:
gpg --gen-key
  1. Configuratie
    Het GPG key ID en wachtwoord dat bij de vorige stap zijn aangemaakt, moeten ingevoerd worden in het configuratiebestand. deze kan u vinden op de locatie
/root/.duply/backupnaam/conf
GPG_KEY='_KEY_ID_'
GPG_PW='_GPG_PASSWORD_'
  1. Specificeer compressie, encryptie en deactiveer GPG key en wachtwoord controle voor iedere actie:
GPG_OPTS='--compress-algo=bzip2 --personal-cipher-preferences AES256,AES192'
GPG_TEST='disabled'
  1. Doel locatie van de backup.
    Geef in de conf file de doel locatie van de backup in. U kan hierbij de volgende syntax volgen:
scheme://[user:password@]host[:port]/[/]path

In de conf file vindt u een volledige lijst van alle ondersteunde protocollen en
de bijbehorende syntax. Voor gebruik met uw Archive product moet u gebruik maken
van SSH en/of FTP.

1. Specificeer de backup bron
SOURCE='/'

In dit voorbeeld is de '/' map de bron van de backup.

1. Stel de maximum leeftijd en het aantal volledige backups dat bewaard moet worden in.
MAX_AGE=1Y
MAX_FULL_BACKUPS=5
  1. Optioneel: Pre and Post scripts
    Duply heeft de optie om direct voor (pre) en na (post) het maken van een backup,
    scripts te draaien.
    Deze scripts moeten in de duply folder van de betreffende backup staan
    (bijvooreeld /home/user/.duply/backupname/pre of
    /home/user/.duply/backupname/post). Tevens moeten deze files executable zijn.

2. Optioneel: Folders uitsluiten
    Duply maakt gebruik van een whitelist. Om bepaalde folders uit te sluiten van de
    backup kan u een 'exclude' file aanmaken in de Duply map. In het onderstaande
    voorbeeld zijn alle mappen opgenomen in de backup met uitzondering van de
    /var/log/ en /var/www/ folders:

+ **
- /var/log/
- /var/www/
  1. Optioneel: Cronjob instellen
    Duply heeft geen deamon service. U kan wel een cronjob instellen om periodiek
    backups te maken. Een voorbeeld van een cronjob configuratie:
0 0 * * 1 /usr/bin/duply /root/.duply/backupname full_verify_purge --force
0 0 * * 2-7 /usr/bin/duply /root/.duply/backupname incr

In dit voorbeeld zal er elke maandag om 00:00 uur een volledige backup worden gemaakt.
Alle backups welke ouder zijn dan de MAX_AGE zullen worden verwijderd.
Dinsdag tot en met Zaterdag zal er om 00:00 uur een incremental backup worden gemaakt.